Met verbijstering heeft LoveSwim kennisgenomen van de uitspraken van de voorzitter van Pride Amsterdam, Frits Huffnagel. In het radioprogramma spraakmakers stelde hij naar aanleiding van de vluchtelingencrisis bij de Turks/Griekse grens, dat er hier geen nieuwe vluchtelingen opgenomen moeten worden. ‘Nee, geen nieuwe vluchtelingen […] die mensen moeten hier niet naartoe […] wij zien een kind en denken dan ‘oh wat zielig’, terwijl we zien niet die vader zien die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.’

Als grootse sportevenement van Amsterdam Pride verwerpen we met kracht deze uitspraken. Het verweer van de heer Huffnagel dat hij deze uitspraken niet heeft gedaan als voorzitter van Pride Amsterdam maar als privé-persoon en deelnemer van het betreffende radioprogramma, overtuigt allerminst. Het gaat hier om het gedachtengoed van de heer Huffnagel waarbij het niet uitmaakt waar hij deze uitspraken heeft gedaan. Zijn excusues betreffen ook niet de inhoud van de gewraakte uitspraken.

De reactie van Amsterdam Pride op de uitspraken van Huffnagel zien we niet als een begin van een excuus maar als een verergering van de uitspraken van Huffnagel. Pride Amsterdam vindt dat personen die hun land ontvluchten vanwege hun geaardheid en/of genderidentiteit altijd een beroep moeten kunnen doen op de gastvrijheid van het vrije westen, dus ook op Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder,’ aldus Pride Amsterdam. Het onderscheid dat Pride Amsterdam maakt tussen LHBT-vluchtelingen en andere vluchtelingen, vinden we stuitend. Met de latere uitleg dat Huffnagel de uitspraken niet namens Pride Amsterdam heeft gezegd, neemt de organisatie te weinig afstand van haar voorzitter.

We sluiten ons aan bij het standpunt van COC-Nederland en dringen aan op het vertrek van Huffnagel als voorzitter van Pride Amsterdam. ‘We willen u aanraden om serieuze maatregelen te nemen, waaronder minimaal het doen aftreden van de voorzitter,’ eist COC in de open brief. ‘We zien graag een ontwikkeling van uw organisatie die inclusiever is.’ LoveSwim sluit zich bij deze verklaring aan.

LoveSwim

Dia & Jos